Skab udvikling med WOOF
Lytte og inkludere eleverne
Gennem det anonyme tjek-ind og dialog i klassen
Se udsving og forstå årsagerne
Gennem WOOFs klasseoverblik og datanalyse
Skabe handling og indsatser, der passer til klassen
På WOOF er der masser af aktiviteter og forløb, som automatisk matches med klassen.
Opfølgning
Når klassen WOOFer kan I følge udviklingen og se, når jeres indsatser virker for eleverne.
Sådan foregår et WOOF
WOOFet - det digitale tjek-ind
Med WOOF tjek-indet kan I lytte til eleverne og få overblik over klassens trivsel og fællesskab.
Eleverne tilgår WOOFet ved at scanne en QR-kode eller følge et link og indtaste en 4-cifret pinkode.
Eleverne svarer anonymt på 6 spørgsmål, om hvordan de har det (hvilken hund er du idag?), og hvad der har været godt og skidt. Svarene samles til et overblik over hele klassen, som man kan arbejde med sammen i klassen.
WOOFet er differentieret til indskoling, mellemtrin og udskoling i både indhold og design.
Blandt andet er indskolingens tjek-ind primært ikonbaseret, så de ikke behøver at kunne læse for at WOOFe.
Hvorfor virker det?
WOOFet gør flere ting i klassen
- Lytter til alle elever: Ofte er der nogle elever i en klasse, som er bedre til at tiltrække sig opmærksomhed. I WOOFet er alle med og lyttes til ligeligt
- Lave barrierer for deltagelse: Det er nemt at WOOFe. Derudover er det trygt fordi eleverne er anonyme. Det øger sandsynligheden for at eleverne er oprigtige og sandsynligheden for at de vil deltage.
- Elever ser, at de lyttes til: Når eleverne ser at klassen arbejder ud fra deres egne svar, føler eleverne sig set, lyttet til og taget seriøst.
- Selvforståelse: WOOFet giver eleverne en mulighed for at mærke efter hvordan de faktisk har det og hvorfor. For de mindste elever (eller elever, som ikke har været vant til det) er det ikke nødvendigvis nemt at mærke hvordan man har det, men WOOF giver nemme og konkrete redskaber at øve sig med.
- Forståelse for andre: Når klassen snakker om klasse-overblikket, får eleverne øjnene op for at andre har det lige som eller anderledes end dem selv. Gennem dialog kan eleverne skabe en bedre forståelse for hinanden og også sig selv.
- Elevernes verden: Med WOOFet får læreren og klassen indblik i, hvad der fylder for eleverne og gennem dialog kan man skabe forståelse for deres opfattelser af problemstillinger og skabe medbestemmelse og se nye muligheder.
- Fælles forståelse: Der kan være mange holdninger til hvad der er på spil i en klasse. Med overblikket over klassen, får man et samlet indblik, som man kan tage med på teamsmøder eller forældremøder, så der er et fælles grundlag at arbejde ud fra.
- Synlig udvikling og succes: Over tid kan man følge klassens udvikling, blive opmærksom på udsving og ikke mindst se, når man lykkes og indsatserne virker for eleverne!
WOOFs adaptive materialer
Når klassen WOOFer, tegnes der et billede af klassen og dens styrker og udfordringer. WOOF gør det nemt at handle ved at foreslå klassen aktiviteter og forløb, som passer til den enkelte klasse
BrainBreaks - til fokus og fællesskab
Med WOOFs BrainBreaks kan I styre klassernes energi og fokus samtidig med at styrke relationerne i klassen.
BrainBreaks er korte øvelser, som skaber ny energi og fokus til undervisningen – og derudover har WOOFs BrainBreaks fokus på at styrke relationerne mellem eleverne ved at indbygge leg, kreativitet, fysisk kontakt og samarbejde i fælles positive oplevelser.
BrainBreaks tager 3-5 minutter hver. De startes ved at klikke på BrainBreak-knappen i klassens WOOF space og følge instruktionerne på klassens skærm.
Alle BrainBreaks indeholder
-
Formålsbeskrivelse
-
Øvelsesinstruktioner
-
Differentieringsmulighed til tilpasning af øvelserne
-
Refleksions/evalueringsspørgsmål til klassen.
Hvorfor virker det?
BrainBreaks har forskellige indbyggede virkemidler
- Pause (og noget helt andet): BrainBreaks kan bruges som afbræk fra undervisningen, til at give ny energi ved at bruge hjernen på en anden måde. Mange af WOOFs BrainBreaks indeholder blandt andet bevægelse.
- Skabe fokus: Klassens fokus samles om BrainBreaken. Det kan bruges til at ryste morgenen af sig og rette fokus mod skolearbejdet om morgenen eller mellem forskellige aktiviteter i klassen
- Styrke relationer: WOOFs BrainBreaks har fokus på relationer ved at eleverne skal samarbejde om noget – enten alle sammen, i grupper eller to og to.
- Inklusion og deltagelsesmuligheder: Alle kan være med uanset fagligt niveau. Samtidig indeholder alle BB forslag til differentiering til klassen, så læreren hurtigt kan tilpasse aktiviteten.
- Lærer-elev-relationer: Aktiviteten skaber ikke blot positive oplevelser mellem elever, men er også en mulighed for læreren for at skabe positive oplevelser med nogle af de elever, som læreren ellers kan have svært ved at danne relationer til.
- Tryghed: Sjov og leg får skuldrene til at sænkes hos eleverne. Det skaber plads til at fjolle og fejle og styrker et trygt og positivt læringsrum i klassen.


Challenges - teambuilding på 15 minutter
Med Challenges kan I styrke klassens “vi”-forståelse og oplevelse af fælles succes.
Challenges er teambuildingsøvelser, der engagerer hele klassen. Når eleverne arbejder sammen, styrker det klassens “vi”-forståelse og giver hver enkelt elev en følelse af at være en vigtig del af fællesskabet.
Hver uge får I en ny Challenge, skræddersyet til indskoling, mellemtrin og udskoling. Øvelserne tager kun 10-15 minutter, kræver ingen forberedelse og kan gennemføres uden ekstra materialer. Bare klik på Challenge-knappen i klassens WOOF Space
Alle Challenges inkluderer:
-
En klar formålsbeskrivelse
-
Enkle og overskuelige øvelsesinstruktioner
-
Forslag til differentiering, så øvelsen kan justeres efter klassens behov
-
Refleksionsspørgsmål, der styrker fællesskabet og dialogen i klassen.
Hvorfor virker det?
Challenges stimulerer en række ting i klassen:
- Fællesskab og “Vi”-opfattelse: Hele klassen arbejder sammen om at lykkes med en opgave.
- Inklusion og positive interaktioner: Alle kan være med uanset faglige evner. Det giver nye muligheder for deltagelse for fagligt svage elever. Som lærer kan man støtte og guide til deltagelse og inklusion.
- Succes og self-efficacy: Når klassen lykkes sammen styrkes deres tro på at de kan – hvilket også smitter af på den enkelte.
- Samarbejde og problemløsning: Opgaverne kræver samarbejde og problemløsning. Evalueringsspørgsmålene hjælper med at gøre eleverne bevidste om deres samarbejds- og problemløsningsstrategier og udbrede dem i klassen.
- Bevægelse og fysisk aktivitet: Challenges kan også bruges som en bevægelsespause i løbet af ugen
- Tryghed: Sjov og leg får skuldrene til at sænkes hos eleverne. Det skaber plads til at fjolle og fejle og styrker et trygt og positivt læringsrum i klassen.
- Mindre mobning: positive interaktioner og trygge fællesskaber kan styrke relationerne på tværs af klassen og mindske sandsynligheden for mobning og ensomhed.
Målrettede forløb og målbar effekt
Med WOOFs forløb kan I arbejde med klassen på at ændre på noget og få det bedre sammen i klassen.
Når klassen WOOFer, matches klassen automatisk med forløb, som passer til klassens styrker og udfordringer!
WOOFs forløb kan overordnet inddeles i to typer forløb
Indsatsforløb
Indsatsforløb er 3-4 lektioner, der hjælper klassen med at arbejde målrettet med en faktor fra WOOF-tjek-indet (eksempelvis Søvn eller Frikvarter). I forløbet udforsker klassen faktoren, deler erfaringer og udvikler sammen strategier til at få det bedre med faktoren.
I indsatsforløbene er fokus på klassens dialog og erfaringsudveksling, hvor klassen får erfaring med, at de ikke er alene, at de godt kan hjælpe hinanden og at de kan tage styring i eget liv.
Undervejs integreres klassens data fra deres WOOF tjek-ind automatisk i forløbene, så klassen kan følge deres udvikling og evaluere deres strategier sammen – og ikke mindst fejre deres succeser!
Fællesskabsforløb
Fællesskabsforløb er 3-4 lektioner inspireret af rollespil og med masser af fokus på teambuilding, medbestemmelse og samarbejdskompetencer.
I fællesskabsforløbene tages klassen gennem en historie, hvor de selv er med til at tage valg og forme historien undervejs, enten i grupper eller sammen som klasse.
Undervejs stilles klassen over for refleksioner og valg vedrørende deres individuelle og fælles styrker, værdier, prioriteringer og samarbejdsevner.
Fællesskabsforløbene styrker klassens problemløsningsevner og giver dem en bedre forståelse af hinanden og deres fællesskab. Samtidig inviterer fællesskabsforløbene til deltagelse for alle uanset faglige forudsætninger, og ofte træder nye sider og styrker frem hos eleverne.


WOOF er et Full Circle udviklingsværktøj
WOOF giver bare et survey-værktøj! WOOF støtter klassens arbejde gennem hele udviklingsprocessen, ved at:
-
indsamle elevernes inputs (let og simpelt gennem WOOF tjek-indet)
-
skabe overblik og indsigt, så I får øje på udfordringer tidligt
-
Give forløb og aktiviteter udvalgt til klassen, så I kan sætte hurtigt og effektivt ind
-
Følge udviklingen og evaluere indsatsen sammen med klassen
Differentieret til indskoling, mellemtrin og udskoling
Alt WOOFs materiale er differentieret til at passe til indskoling, mellemtrin og udskoling. Det gælder både design, indholdet i de digitale tjek-inds, BrainBreak og Challenges, Forløb og selve fokus i arbejdet med WOOF.
Derudover er der undervejs i WOOFs materiale forslag til at gøre det lidt sværere eller lidt lettere, så man løbende kan tilpasse øvelser og aktiviteter til klassen.


Plug'n'Play
WOOFs materiale er klar til at du trykker "play" på klassens skærm. Så kommer det op lige som et slideshow og tager klassen igennem aktiviteten med læreren som facilitator. Undervejs vil der være øvelser og ting som klassen sammen taster ind og som er med til at forme aktiviteten eller forløbet ud fra klassens inputs.
Det er nemt og kræver ikke forberedelse - men man er jo altid velkommen til at kigge det igennem inden timen, hvis man godt kan lide at være ekstra godt klædt på.
Eleverne som medskabere - læreren som facilitator
I WOOF er der fokus på at få eleverne på banen og gøre dem til medskabere af trivselsarbejdet og -indsatser i klassen.
Det styrker elevernes engagement og skaber mere effektfulde indsatser, fordi eleverne forstår dem og bedre kan tage del i dem.
